Torna el franquisme: El castellà serà obligatori i la llengua vehicular a l’escola catalana!

El Tribunal Suprem afirma que la “primacia” del català a l’escola “imposa” aquesta llengua per “sobre” del castellà.
Kaos. Països Catalans |

Invoca la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’estatut, que anul·lava la prevalença del català a l’escola

El Tribunal Suprem espanyol ha emès tres sentències en què obliga la Generalitat de Catalunya a fer servir l’espanyol com a llengua vehicular a les escoles. Les sentències resolen diversos recursos de pares que denunciaven que els seus fills no podien fer les classes en espanyol. Fins ara, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya havia avalat la immersió lingüística, però ara el Suprem espanyol ha invocat la sentència (pdf) del Tribunal Constitucional sobre l’estat per obligar a ensenyar en espanyol.


El Suprem imposa el castellà a les escoles

(Avui.cat) Obliga la Generalitat a canviar la política lingüística que fa gairebé 30 anys que estableix el català com a llengua vehicular Accepta d’aquesta manera els tres recursos ( 1, 2 i 3) interposats per pares d’alumnes que estudien a Catalunya

El Tribunal Suprem ha ordenat a la Generalitat adaptar el seu sistema d’immersió lingüística en l’ensenyament i l’insta a considerar el castellà la “llengua vehicular” en l’educació.

Consideren, els magistrats que el sistema català s’ha d’adaptar a la “nova situació creada” per la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut.

“Reduir el castellà a una matèria docent més del currículum de les diferents etapes educatives obligatòries i privar-li de la seva condició de llengua vehicular juntament amb el català al territori de Catalunya com ha declarat el Tribunal Constitucional donaria lloc a la inconstitucionalitat de l’Estatut i de les seves normes de desenvolupament en matèria d’ensenyament”, afirmen els magistrats.

Aquesta és la resposta que dóna l’alt tribunal a les demandes de diversos pares que van demanar escollir la llengua en que s’educava els seus fills i la “reintroducció” del castellà de manera “proporcional i equitativa” respecte el català.

En tres sentències, el Tribunal Suprem ha afirmat que l’escola “ha de preguntar per la llengua habitual” de les famílies. El Tribunal Suprem ha donat la raó a tres famílies que van demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que el castellà es “reintroduís” a l’educació catalana de manera “proporcional i equitativa” i que els escrits i comunicacions amb el centre es poguessin fer en castellà.

La Sala del Contenciós Administratiu del TSJC va desestimar el recurs al desembre del 2008.

Ara el Suprem anul·la la decisió del Superior de Catalunya.

Els pares havien recorregut prèviament diverses resolucions de la conselleria d’Educació per a l’organització dels cursos. Concretament, els seus fills estan escolaritzats a l’escola La Salle de Tarragona, a l’Escola Sil i l’Escola del Carme, totes dues a Barcelona i al centre Sant Josep de Calasanç Escolàpies de Sabadell.

Els magistrats van aprovar les sentències els dies 20 i 27 d’octubre i 17 de novembre

En la sentència que té com a ponent el magistrat Santiago Martínez-Vares García, es considera que “és un fet notori i per tant no necessitat de prova la certa i evident implantació de la llengua catalana en la societat de Catalunya”.

Per aquest motiu, considera el magistrat no es pot acceptar “l’exclusivitat en aquests moments del català com a llengua única vehicular en l’ensenyament”.

Pel Tribunal Suprem, a Catalunya “normativament s’exclou al castellà com a llengua vehicular, i, és obvi, que no té aquesta condició pel fet que determinades matèries s’imparteixen en castellà, com és la llengua i literatura castellana”.

Des d’aquest punt de vista, segueix argumentant l’alt tribunal, “el castellà queda reduït a llengua d’estudi, però no és llengua vehicular o docent”.

“El català ha de ser, per tant, llengua vehicular i d’aprenentatge en l’ensenyament, però no l’única que gaudeixi de tal condició”, així mateix, “el castellà no pot deixar de ser també llengua vehicular i d’aprenentatge en l’ensenyament”.

Segons el parer dels magistrats, “res impedeix que l’Estatut reconegui el dret a rebre l’ensenyament en català i que aquesta sigui llengua vehicular i d’aprenentatge en tots els nivells d’ensenyament. Però també, no obstant això, res impedeix que el castellà no sigui objecte d’un dret idèntic”.

Català imposat a l’escola

El Tribunal Suprem considera que la “primacia” del català a l’escola “imposa” aquesta llengua per “sobre” del castellà “en perjudici de l’equilibri inexcusable entre dues llengües igualment oficials i que en cap cas poden tenir un tracte privilegiat”. “La definició del català com a llengua pròpia de Catalunya no pot justificar la imposició estatutària de l’ús preferent d’aquella llengua, en detriment del castellà, també llengua oficial”, afirma una de les sentències.

Per tots aquests motius, s’estima els recursos presentats i es reconeix el dret del recorrent a que el castellà “s’utilitzi com a llengua vehicular’” a l’escola ”en la proporció que procedeixi donat l’estat de normalització lingüística aconseguit per la societat catalana, de manera que no quedi reduït en el seu ús al d’objecte d’estudi d’una assignatura més, sinó que es faci efectiva la seva utilització com a llengua docent i vehicular en l’ensenyament”.

El redactor de la sentència reconeix que “aquesta declaració obre un interrogant sobre quin hagi de ser la proporció en el què s’incorpori el castellà com a llengua vehicular al sistema d’ensenyament a Catalunya”.

Per aquest motiu, es proposa que sigui la Generalitat qui decideixi. Si considera que l’objectiu de normalització lingüística ja s’ha aconseguit, “ambdues llengües cooficials haurien de ser vehiculessis en la mateixa proporció” i si, per contra, s’estimés l’existència encara d’un dèficit en aquest procés de normalització en detriment de la llengua pròpia de Catalunya, “s’hauria d’atorgar al català un tracte diferenciat sobre el castellà en una proporció raonable”.

En conseqüència i per tot a això la Generalitat haurà d’adoptar “totes les mesures que siguin precises per adaptar el seu sistema d’ensenyament a la nova situació creada” er la sentència del Tribunal Suprem sobre l’Estat “que considera també el castellà com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya juntament amb el català”.

Els jutges també els donen la raó pel que fa a les comunicacions i apunta que les escoles s’hauran de dirigir en castellà als alumnes i les seves famílies sempre que aquestes ho sol·licitin així.


Aquest dimecres a les 8 del vespre rebutjarà la sentència del Tribunal Suprem contra la immersió lingüistica en català a la Plaça Sant Jaume de Barcelona.

(Llibertat.cat) La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha convocat concentracions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem espanyol arreu del Principat. Totes les protestes tindran lloc demà dijous a els vuit del vespre davant dels ajuntaments del país.

Per la formació, les tres sentències del Tribunal Suprem espanyol publicades aquest migdia “són un atac contra el poble català, la seva llengua i contra el seu sistema educatiu”. La decisió que obliga la Generalitat a fer servir el castellà com a llengua vehicular a les escoles suposa, per la CUP, “un greu i perillós retrocés democràtic”. En aquest sentit, assegura que es tracta d'”una agressió sense precedents”, després de més de 30 anys treballant, amb totes les mancances que imposa l’actual marc jurídic i polític, per a la immersió lingüística i dotar la llengua catalana de l’espai, el respecte i el paper que mereix.

La candidatura convoca tota la ciutadania a denunciar novament la imposició dels tribunals espanyols i reivindicar la independència dels Països Catalans “com l’única possibilitat per decidir lliurement el nostre futur, i la forma d’organitzar la nostra societat, incloent el nostre sistema educatiu”.


La CUP convoca la primera mobilització contra les sentències del TS

(Avui.cat) Unes 300 persones es manifesten davant del Palau de la Generalitat ‘Tira pel dret, independència’, lema de la concentració

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha convocat aquest dimecres a les 8 del vespre la primera mobilització contra la sentència del Tribunal Suprem que modifica el model d’immersió lingüística català i que obliga a la Generalitat a fer servir el castellà com a llengua vehicular a les escoles.

Sota el lema Tira pel dret, independència, unes 300 persones s’han concentrat davant del Palau de la Generalitat per mostrar el rebuig als tres veredictes perquè la plataforma considera que són un “atac contra el poble català, la seva llengua i contra el seu sistema educatiu”.

Durant la concentració, que ha durat uns tres quarts d’hora i sota la pluja, els manifestants han cridat diverses proclames com “contra la sentència, independència”, “a l’escola en català”, “l’Estat espanyol discrimina el català” o “no acato la sentència”, per finalitzar amb el cant del Segadors.

La CUP ha convocat per aquest dijous a les 8 del vespre mobilitzacions davant de tots els ajuntaments dels Països Catalans. A més, han convocat també per demà un concentració davant del Parlament de Catalunya, durant l’investidura d’Artur Mas com a president de la Generalitat.


Mobilitzacons al Twitter i Facebook
(3cat24) La resolució del Tribunal Suprem que obliga la Generalitat a modificar el model educatiu català per garantir que el castellà també sigui llengua vehicular a Catalunya ha provocat una ràpida i intensa resposta dels ciutadans. Les xarxes socials com el Twitter i el Facebook s’han omplert de missatges amb referència a la sentència, majoritàriament per rebutjar-la. També aquest portal està rebent desenes de missatges d’usuaris enfurismats amb la notícia. I al carrer, s’han fet concentracions aquest vespre i se n’esperen de noves.
Vídeos de la concentració a Barcelona:
http://www.vilaweb.cat/noticia/3827924/20101222/concentracions.html

http://www.avui.cat/girona/nacional.html

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en COSES DE LA DRETA, ESTAT ESPANYOL, PP.CC.. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s